a

מהתקשורת

רוב שנות עבודתה של מנתחת העיניים הבכירה מהרצליה ד”ר אודרי קפלן מסאס היו עמוסות בעשייה ובפעילות הומניטרית ואז בא הסגר הראשון ופינה לה זמן לאהבה ישנה – הציור והצגת תערוכה ראשונה

ד”ר אודרי קפלן מסאס (54) מהרצליה, מנתחת עיניים בכירה ומנהלת המרכז הרפואי Eyeness בהרצליה, פתחה בשבוע שעבר תערוכת ציורים וצילומים פרי יצירתה הנושאת את השם “שינויים לתמיד”. כמה מציוריה, שצוירו במהלך הסגר הראשון, החזירו אותה לפעילות אמנותית אחרי תקופה ארוכה של קיפאון. היא מקווה שהסגר השני יסתיים במהרה והיא תוכל לחשוף את יצירותיה לראשונה לעיני הציבור.

היא נולדה וגדלה בצרפת. “בצעירותי לא הייתה לי שום נטייה לציור, אך תמיד הייתה לי עין טובה. התעניינתי באומנות יפנית והושפעתי ממנה”. בשנות ה־20 לחייה למדה רפואה וגם הפכה לאם. את ההתמחות עשתה בניו־יורק והוסמכה כמנתחת עיניים. בגיל 30 עלתה לישראל.

הפעילות ההומניטרית הייתה תמיד חלק מעיסוקה הרפואי. כבר בצרפת התנדבה במסגרת ארגון “רופאים ללא גבולות”. בארץ היא טיפלה בעובדים זרים המתגוררים בדרום תל אביב וגם בחולים מעבר לקו הירוק. בהמשך יצאה במסגרת משלחות רפואיות לרחבי העולם כדי לנתח וללמד את הרופאים המקומיים – כך היה בסין, על גבול טיבט, במקסיקו, בקניה ובמיאנמר (משלחת ביוזמתה ובמימונה יחד עם עמית מקנדה).

בגיל 35 החלה לעסוק באיור. היא לקחה איתה עיפרון ומחברת לכל מקום, ולמדה קליגרפיה (אמנות הכתיבה הקישוטית) בארה”ב. נטייה תורשתית, כנראה: “סבא שלי היה מקשט ספרי תורה ומגילות”, היא מספרת. האמנות הפכה עבורה למפלט מקצב החיים הגבוה.

במהלך פעילותה על גבול טיבט היא התרשמה מהעושר הצבעוני של האזור וכשחזרה לארץ החלה ללמוד ציור על קנבס. ואולם, עיסוקה כמנתחת בכירה תפס את כל זמנה, ובמשך כחמש שנים היא נאלצה להניח בצד את מברשות הציור.

לפני כחצי שנה – בסגר הראשון, שבו נאלצה להפסיק לנתח והמרכז הרפואי הושבת לזמן מה – נטלה שוב את המכחול. תחושת חוסר היציבות העניקה לה השראה.

עידן הקורונה לא פסח על תחום ההתמחות הרפואית שלה. “דרך העיניים ניתן להבין את המצוקות הפיזיות והנפשיות של הגוף”, היא אומרת. לדבריה, נוסף על אובדן חוש הריח והטעם, “עיניים אדומות הן תסמין חדש של הקורונה”.

עוד היא אומרת כי מגפת קוצר הראייה בעולם המערבי ובישראל תחריף בגלל הקורונה. “השהייה הממושכת בבתים מול המסכים, הלמידה והעבודה מרחוק עלולים להחריף את התופעה”, היא מדגישה.

בתערוכה היא מציגה 35 יצירות – 12 צילומים ו־23 ציורים. ארבעה מהם ציירה במהלך הסגר הראשון, ועשרה אחריו.

מה תעשי עם הכספים ממכירת התמונות?

“אני מתפרנסת בכבוד ממקצועי כרופאה. את ההכנסות ממכירת התמונות אתרום למטרות חברתיות”.

יצירת קשר
8